Korzyści z picia kawy: Co mówią badaniaFiliżanka kawy to nie tylko zwykły gorący napój. Według badań, picie kawy ma kilka korzyści dla ludzkiego organizmu. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób takich jak cukrzyca typu 2 i rak. Badania pokazują nawet, że picie 3-5 filiżanek kawy każdego dnia może pomóc ci żyć dłużej. Jeśli jesteś miłośnikiem kofeiny i zdarza Ci się kochać kawę, to te korzyści są dla Ciebie dobrą wiadomością! Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o udowodnionych korzyściach płynących z picia kawy - i o tym, ile to za dużo.

Zmniejszone ryzyko cukrzycy

Cukrzyca to powszechna i niebezpieczna choroba, która wpływa na sposób, w jaki nasz organizm wykorzystuje cukier. Kiedy spożywamy cukier, jest on rozkładany na glukozę, która jest głównym źródłem energii dla organizmu. Trzustka uwalnia insulinę, aby pomóc glukozie wejść do komórek. Jednak osoby z cukrzycą typu 2 produkują zbyt mało insuliny lub komórki nie są w stanie prawidłowo wykorzystać insuliny. Kawa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ludzie, którzy piją więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie mają niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. To powiedziawszy, kawa zwiększa również ryzyko cukrzycy typu 2 u niektórych osób. Nie jest jasne, dlaczego kawa wpływa na ludzi w różny sposób. Ale kawa jest złożonym napojem, zawierającym wiele różnych składników. Każdy z nich może mieć inny wpływ na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Ochrona przed rakiem

Kawa może pomóc w zapobieganiu kilku rodzajom raka. Nowotwory, którym kawa może pomóc zapobiegać, to m.in. rak wątroby, jelita grubego, prostaty, piersi, trzustki i endometrium. Kawa zawiera kilka składników, które uważane są za pomocne w zapobieganiu rakowi. Są to: kwas kofeinowy, kwas chinowy, kwas chlorogenowy, diterpeny i kwas galusowy. Kawa zawiera również przeciwutleniacze, które mogą zmniejszyć szkody spowodowane przez wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki to wysoce reaktywne substancje chemiczne, które mogą uszkodzić komórki i prowadzić do raka. Kawa zawiera również kofeinę, która, jak wykazano, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby. Istnieją pewne dowody na to, że picie 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka endometrium. A picie więcej niż 3 filiżanek dziennie może mieć nawet silniejsze działanie ochronne.

Ciemna kawa korzyści

Kolor ziaren kawy jest wskaźnikiem jej smaku, słodyczy i zawartości kofeiny. Ciemno palone kawy mają zazwyczaj wyższą zawartość kofeiny niż jaśniej palone ziarna. Kawy takie jak espresso i French Press są zazwyczaj ciemniej palone. Te kawy również zawierają kofeinę i więcej przeciwutleniaczy w porównaniu z jasno palonymi kawami, takimi jak American i Italian roast. Ziarna kawy są palone w temperaturze wyższej niż 200 stopni Celsjusza. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Niektóre badania pokazują, że ciemniej palone ziarna kawy zawierają wyższy poziom przeciwutleniaczy w porównaniu z jaśniej paloną kawą. Dzieje się tak dlatego, że palenie ziaren kawy w wyższej temperaturze zwiększa zawartość przeciwutleniaczy.

Ile kawy to za dużo?

Chociaż kawa ma kilka udowodnionych korzyści zdrowotnych, zbyt dużo kawy może być niezdrowe. Badania pokazują, że picie 3 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Aby czerpać korzyści zdrowotne z picia kawy, ogranicz się do 3 filiżanek dziennie. Kofeina może być szkodliwa, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Może powodować bezsenność, niepokój i lęk. Może też prowadzić do odwodnienia i palpitacji serca. Kofeina może również powodować uzależnienie i odstawienie. To może zająć co najmniej 10 dni, aby oczyścić kofeinę z systemu. Osoby pijące kawę, które chcą zmniejszyć spożycie kofeiny, powinny robić to powoli. Całkowite unikanie kawy może spowodować objawy odstawienia kofeiny, takie jak bóle głowy, zmęczenie, drażliwość i pragnienie.

Kawa vs. kofeina: Która ma więcej korzyści?

Kawa i kofeina to dwa różne związki. Jednak oba znajdziesz w 1 filiżance kawy. Kiedy ziarna kawy są palone, uwalnia się z nich kofeina. Kofeina jest ekstrahowana do kawy. Kawa jest doskonałym źródłem kofeiny. Zawiera około 100 mg kofeiny na filiżankę. Kofeina jest głównym aktywnym związkiem w kawie. Zapewnia większość korzyści związanych z kawą. A kofeina jest również odpowiedzialna za potencjalne wady kawy. Kawa zawiera wiele innych związków, takich jak flawonoidy, oraz minerały takie jak potas, mangan i magnez. Jednak ilość i biodostępność tych związków różni się w zależności od rodzaju wybranej kawy.

Wnioski

  • Mielona kawa stosowana miejscowo może zmniejszyć cellulit i poprawić przepływ krwi w skórze.
  • Kawa jest również stosowana w celu zmniejszenia swędzenia, uczucia pieczenia i bólu spowodowanego przez endometriozę.
  • Kawa jest używana w produktach kosmetycznych i kosmetykach ze względu na zawartość przeciwutleniaczy.
  • Kawa jest używana w domowych środkach czystości ze względu na swoje właściwości antybakteryjne.
  • Ziarna kawy są również wykorzystywane do produkcji młynków do kawy, kawy ziarnistej i kawy rozpuszczalnej.
  • Młyny kawowe mogą być używane jako nawóz w ogrodzie, ponieważ mają wysoką zawartość azotu.
  • Ziarna kawy są palone, a następnie kruszone, aby uzyskać grubą teksturę, która może być stosowana w deserach.

Jeśli uwielbiasz pić kawę, możesz korzystać z udowodnionych korzyści zdrowotnych kawy, a jednocześnie delektować się jej pysznym smakiem. Wystarczy wybrać rodzaj kawy i ziaren, które najbardziej lubisz.